Mesopotamien
Wednesday, 19/Jun/19 
Emner

Log Ind

Nyheds Kalender
«  June 2019  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Søg

Kilder

Tak til Stenomuseet for oplysninger om tallenes udvikling.

Yderligere kilder:
- Vivre comme les Mesopotamiens, af Lorna Oakes. De la Martiniere Jeunesse.

- British Museum online website om Mesopotamien

- Wikipedia

- Bible-history.com

- Ancientreplicas.com

- De skrev i ler - hvad de babylonske lertavler fortæller, af Edward Chiera, C.A. Reitzels Forlag

- GADS religionshistoriske tekster, side 9-40, København 1984

- The Ancient World, R J Cootes and L E Snellgrove, Longman 1991, side 25 – 37

- Mesopotamien og Den Nære Orient i oldtiden, Michael Roaf, Samleren, 2004


Statistiker

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
UR – en gammel bystat

Hvor lå den?


Kan du huske, at du engang har lært at Abraham kom fra Ur i Kaldæa? Det står i Det gamle Testamente. Han flygtede fra afgudsdyrkeren Nimrod op til Noa og boede der i mange år.

Du kan finde det to steder i Bibelen: i Josuas Bog 10, 13 og 2. Og i Samuels bog 1, 17.

Og sådan står det i 1. Mosebog 11,31: "Så tog Tera sin søn Abram, sin sønnesøn Lot, der var søn af Haran, og sin svigerdatter Saraj, sin søn Abrams kone, og sammen forlod de Ur i Kaldæa for at drage til Kana'ans land. De kom til Karan, hvor de slog sig ned."

Man har i mange år troet at Ur lå syd for der hvor Babylon lå. Men der er rigtig langt at gå fra Ur til Karan og så videre ned til Israel. Se kortet nedenfor.

Ur var måske en oldtidsby i det sydlige Mesopotamien i riget Sumer, som var beboet af sumererne. Ur-kulturen udgjorde sammen med bl.a. Uruk-kulturen den sumeriske kultur, den tidligste veldokumenterede kultur i verden.

Sådan står der i Wikipedia, men er det rigtigt?

Der er stor forvirring om det, da der er flere steder, som har heddet noget der minder om Ur. Og nogle forskere mener at Abraham kom fra grænsen mellem Tyrkiet og Syrien, og ikke fra det, som i dag er Irak. Det var en kortere gåtur for Abraham og hans familie, at gå fra den tyrkiske grænse til Israel.

Bibelkortbogen

Men i Ur i Kaldæa har man fundet en masse kongegrave med en masse ting. Man ved ikke hvem kongerne var, men man tror det må have været „præste”konger fordi der var så mange fine ting i gravene og i nogle af dem også menneskeofre. I en af gravene var der 73 ofre. Det var sjældent i Mesopotamien. Det har højst sandsynligt være hoffolk, som er gået i døden sammen med kongen. Kongen stod i forbindelse med guderne og ville efter døden leve sammen med dem. Så hoffolk har nok gerne villet følge deres konge for at kunne få evigt liv med kongen og guderne.

 

 

* En bystat er en anerkendt stat, som kun består af en enkelt by og de landomrăder, som er lige ved siden af. I dag er for eksempel Vatikanstaten, Monaco og Singapore bystater. Det er byer, som også er stater. I gamle dage var der rigtig mange bystater, for eksempel: Sumer, Akkad, Lagash, Nippur, Ur, Uruk, Rom, Mykene, Athen, Sparta, Theben. Mange af de byer, som hed noget med ”polis” blev eftehånden større magtcentre fra at have været en bystat til at blive kolonisatorer af større områder. Rom er et godt eksempel.

 Copyright S2DK, Frederik Nielsen, Tuca © 2019
Hosted by uCoz