Mesopotamien
Wednesday, 19/Jun/19 
Emner

Log Ind

Nyheds Kalender
«  June 2019  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Søg

Kilder

Tak til Stenomuseet for oplysninger om tallenes udvikling.

Yderligere kilder:
- Vivre comme les Mesopotamiens, af Lorna Oakes. De la Martiniere Jeunesse.

- British Museum online website om Mesopotamien

- Wikipedia

- Bible-history.com

- Ancientreplicas.com

- De skrev i ler - hvad de babylonske lertavler fortæller, af Edward Chiera, C.A. Reitzels Forlag

- GADS religionshistoriske tekster, side 9-40, København 1984

- The Ancient World, R J Cootes and L E Snellgrove, Longman 1991, side 25 – 37

- Mesopotamien og Den Nære Orient i oldtiden, Michael Roaf, Samleren, 2004


Statistiker

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Mesopotamien
Skriftens udvikling og verdens første biblioteker
Skriften har udviklet
 sig fra piktogram til skrift. Først tegnede man det man ville skrive. Så ville man skrive hurtigere, og tegnene blev stiliserede. Til sidst fik man kileskriften.

Skrivekunsten

I starten, for at holde regnskab, havde man en figur, pr. dyr man ejede. Når man så skulle sælge en stor mængde af gangen, satte man figurerne i en lerbeholder, og sendte dem med dyrerne. Senere begyndte man at skrive uden på beholderne, for at gøre det lettere. Man stoppede så med at bruge figurerne og begyndte i stedet at skrive på lertavler.

De ældste lerfigurer der er blevet fundet, stammer fra 9.000 år f.v.t. Senere hvor man begyndte at skrive på lertavler brugte man en kileformet griffel. Lertavlerne var for det meste flade, men kunne også være prisme- eller cylinder formet.

I Mesopotamien havde man næsten ikke noget sten til rådighed. I det nordlige havde man dog en art gipssten, som man brugte, men den var i dårlig kvalitet for den opløses i vand, så i stedet brugte man ler at skrive på (flodler). For at få leret stivnet lagde sumerne det enten til tørre i solen eller bagte det.

I starten bestod skriften kun af billeder og tal, hvor de senere blev udbyttet med tegn, i form af kiler = Kileskrift. Skriftens navn, på fransk er Cunéiforme, og Kileskrift på dansk.

De første former for skrifter er 5.000 år gamle, og 
Sumerne udviklede kileskriften i 3.400 år f.v.t. Den gang brugte man skriften til at lave regnskaber, med f.eks antal af æsler man ejede, men også til at skrive breve og regninger. De ældste kileskrifter stammer fra Uruk, en by i Mesopotamien. Senere fandt nogle kloge mennesker på at angive et bogstav pr. lyd. 
I ca. 3.100 år f.v.t. blev der skrevet lange tekster og fra ca. 2.600 år f.v.t. har man fundet en hel del myter og sagn skrevet ned.

Kileskriften spredte sig fra Mesopotamien til det øvrige nære Orient. Orient: "der hvor solen står op”, lande i dele af mellemøsten, samt Asien. Kileskriften blev brugt til at skrive andre sprog i den nære Orient.
Kileskriften andevendes indtil 500 f.v.t., men der er stadig fundet lertavler fra 100 e.v.t

Sumerisk kileskrift er svært at forstå f.eks.: Oksen løfter sit vældige forben, betyder: stærk mand.
På sumerisk kileskrift var der 800-1.000 tegn, men efter at Akkaderne overtog det, blev det til kun 150-200 tegn. 

I 1.900 til 1.700 f.v.t. kunne 10% af befolkningen læse og skrive. Verdens første biblioteker

Assurbanipal samlede 22.000 lertavler i kileskrift.  "Bøgerne” fortalte om: skabelsen af verdenen, floder, videnskab, medicin, matematik, og nogle var endda ordbøger. (Babylonierne var de første matematikere i verden).
Bibliotekarerne satte lertavlerne på reoler, i orden efter deres emne. De mindste af lertavlerne blev sat i kurve. 

De eneste kort der er fundet i Assurbanipal biblioteket kommer fra Babylonien. Babylonerne forstillede sig at jorden var flad med vand rundt om. På kortet kan man se Euphrat- floden, der løber i midten. I nord, syd, øst og vest er der mystiske lande på kortet.Der er mere om biblioteker i menuen!


Oversættelse af de første lertavler.

 

I Persien fandt man indskrifter på oldpersisk, babylonsk og elamitisk hugget ind i klipper. De var alle skrevet med kileskrift. Fordi man havde den samme tekst på tre forskellige sprog lykkedes det sprogforskere at tyde det babyloniske sprog.


Når skriverne skrev på lertavlerne, skulle de fylde en side ad gangen før leret tørrede, og man kunne ikke holde det vådt så længe ad gangen. Det er nok derfor det altid ser så småt ud.

 


Kilder

Les Mesopotamiens (bog), wikipedia.dk, Mesopotamien (ark), De skrev i ler, Edward Chiera, C. A. Reitzels Forlag.

Skrevet af Célina Marie-Claire NielsenCopyright S2DK, Frederik Nielsen, Tuca © 2019
Hosted by uCoz