Mesopotamien
Wednesday, 19/Jun/19 
Emner

Log Ind

Nyheds Kalender
«  June 2019  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Søg

Kilder

Tak til Stenomuseet for oplysninger om tallenes udvikling.

Yderligere kilder:
- Vivre comme les Mesopotamiens, af Lorna Oakes. De la Martiniere Jeunesse.

- British Museum online website om Mesopotamien

- Wikipedia

- Bible-history.com

- Ancientreplicas.com

- De skrev i ler - hvad de babylonske lertavler fortæller, af Edward Chiera, C.A. Reitzels Forlag

- GADS religionshistoriske tekster, side 9-40, København 1984

- The Ancient World, R J Cootes and L E Snellgrove, Longman 1991, side 25 – 37

- Mesopotamien og Den Nære Orient i oldtiden, Michael Roaf, Samleren, 2004


Statistiker

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Lov og orden hos Babylonerne

'Øje for øje, og tand for tand'

Solguden Shamash var solgud og gud for lov og orden. Faktisk var det Shamash som have givet menneskene lovene.

Hvis man skulle vidne i en retssag, skulle man sværge ed for Shamash. Ved alvorlig kriminalitet blev man druknet eller hængt. Man kunne også blive tortureret og få skåret ørerne eller ænderne af. Mindre forbrydelser fik man bare en bøde for.

Hammurabis lov indeholdt 250 love. Hammurabi levede mellem 1792 og 1760 f.v.t.


De vigtigste love dengang blev lavet af:

  • Kong Ur-Nammu af Ur fra 2113-2093 f.v.t.
  • Hammurabi af Babylon fra 1792-1760 f.v.t.
  • Moses, israelitternes leder fra 1200 f.v.t.


Shamash

Her ser vi Hammurabi sammen med guden Shamash


Hammurabis love var en videreførelse af allerede eksisterende love i Babylon, så det eneste Hammurabi gjorde, var at skrive dem ned. Lovene blev skrevet på en sort sten, en stele. Man ser guden Shamash give lovene til Hammurabi. Det gjorde man for at folk skulle have mere respekt og tro at lovene var rigtige. I det Gamle Testamente var det også guden, nemlig Jahve, som gav de 10 bud og alle de andre love til Moses. Hammurabis lovstele stod midt i byen, så alle kunne se den. Heldigvis blev ikke alle de hårde straffe udført. 

Elamitterne stjal stelen i en krig og tog den med til hovedstaden Susa i Elam, sydøst for Mesopotamien. Det var her arkæologerne fandt den og fik den oversat.

Her står noget af Hammurabis lov.

Man havde brug for love i forbindelse med de handler man udførte. Hvis man indgik et partnerskab i et "firma" eller skulle lave aftaler, låne eller udlåne penge. Det var også vigtigt
at man havde love om vægt og mål, så man var enige om hvor meget f.eks metaller var værd. Lovene havde man også brug for, når man skulle lave testamenter, indgå kontrakter og forsikre sig mod oversvømmelse. Love for den slags havde man også brug for dengang.

Justitssystemet blev varetaget af retten. Retten bestod af 4 dommere. Det var ofte byens ældste, som udgjorde tribunalet. Dommerne kunne ikke fravige deres beslutning, men man kunne appellere til kongen. Beviser skulle være fra vidner eller være skrevne dokumenter. Straffen kunne være: dødsstraf, lemlæstelse, piskning, man kunne blive reduceret til slave eller blive landsforvist. Bøder kunne være fra 3 til 30 gange det man havde stjålet eller ødelagt.

Tvistigheder blev betragtet som privatsager og staten var ikke domstol. Der fandtes fængsler, men de blev mest brugt til politiske formål. Skyldnere som ikke betalte kreditorerne blev gældsslaver.

Hvis en person blev beskyldt for hekseri blev vedkommende tvunget til at hoppe i floden, hvis han druknede var han skyldig, men hvis han overlevede var han uskyldig og anklageren skulle dø. Så hvis man kunne svømme, kunne man godt være heks:-)

Kvinder havde lige rettigheder med mænd for loven og selv gældsslaver havde rettigheder.

Eksempler fra Hammurabis lov:

§3 Hvis nogen anklager nogen foran ældsterådet og ikke beviser hvad han anklager for, og det er en større sag, skal han dø.

§14 Hvis nogen stjæler en andens søn, skal han dø.

§16 Hvis nogen modtager en bortløben slave og ikke fortæller det offentligt overfor major domus, skal herren i huset dø.

§17 Hvis nogen finder en bortløben slave og bringer dem tilbage til ejeren, skal slaveejeren betale to sølv shekler.

§60 Hvis nogen giver et stykke jord til en gartner for, at han skal plante den som en have og han arbejder og tager sig godt af haven, så skal ejeren i det 5. år dele jordloddet med gartneren og ejeren tage sig af sit område.

§109 Hvis konspiratorer mødes i på en kro og disse konspiratorer ikke fanges og overgives til retten, skal kroejeren dø.

§121 Hvis nogen oplagrer korn i en anden mands hus, skal han betale en gur for hver fem ka korn per år.

§122 Hvis nogen giver en anden sølv, guld eller andet han skal opbevare, så skal der være vidne på og skrives en kontrakt, som skal overrækkes til sikker opbevaring.

§143. Hvis en kvinde ikke er uskyldig, men forlader sin mand og ødelægger sit hus, og ikke tager sig af sin mand, så skal hun kastes i vandet.

§145 Hvis en man gifter sig med en kone, som ikke føder ham børn og han vil tage en anden kone og bringer hende til huset, så skal den anden kone ikke have ikke have ligestilling med den første.

§266 Hvis et dyr dør i stalden for Guds hånd (en ulykke), eller hvis en løvedræber det, skal hyrden erklære sig uskyldig for Gud og ejeren bærer ansvaret.

§267 Hvis en hyrde passer på noget og der sker en ulykke i stalden, så er det hyrdens fejl og han må betale kompensation til ejeren af kvægeteller fåret.

§268 Hvis nogen lejer en okse til tærskning koster det 20 ka korn.


Juridiske dokumenter

Man har fundet mange lertavler som er juridiske dokumenter, for eksempel ægteskabskontrakter, adoptionspapirer, testamenter og arvedokumenter, salgskontrakter, lånekontrakter, leasingkontrakter og kvitteringer. Man har også
fundet dokumenter om retsprocedurer og bogføring fra paladser og templer. Man har fundet dem i store forseglede lerkrukker med en "mærkat" udenpå med indholdsfortegnelse, så man hurtigt kunne finde det man skulle bruge.Copyright S2DK, Frederik Nielsen, Tuca © 2019
Hosted by uCoz