Mesopotamien
Wednesday, 19/Jun/19 
Emner

Log Ind

Nyheds Kalender
«  June 2019  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Søg

Kilder

Tak til Stenomuseet for oplysninger om tallenes udvikling.

Yderligere kilder:
- Vivre comme les Mesopotamiens, af Lorna Oakes. De la Martiniere Jeunesse.

- British Museum online website om Mesopotamien

- Wikipedia

- Bible-history.com

- Ancientreplicas.com

- De skrev i ler - hvad de babylonske lertavler fortæller, af Edward Chiera, C.A. Reitzels Forlag

- GADS religionshistoriske tekster, side 9-40, København 1984

- The Ancient World, R J Cootes and L E Snellgrove, Longman 1991, side 25 – 37

- Mesopotamien og Den Nære Orient i oldtiden, Michael Roaf, Samleren, 2004


Statistiker

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Irak – Uruk

Den største by i verden 2.900 f.v.t.

 

Uruk er sumerisk og betyder by eller bystat.

Det mesopotamiske område svarer omtrent til det område, som i dag er Irak. Man mener at navnet Irak er afledt af Uruk. I dag hedder Uruk-byen Warka. Uruk var den storby i det gamle Sumer, som senere blev til Babylon. Da Uruk var på sit højeste i ca. 2.900 f.v.t. boede der mellem 50.000 og 80.000 mennesker på 6 km2 beskyttet af en bymur. Uruk-civilisationen


Uruk-perioden går fra 4.000 – 3.200 f.v.t. På disse 800 år skete der et skift fra små landbrug og landsbyer til, at man boede i større byområder med lagdeling af samfundet, og man havde militær og bureaukrati. Uruk-civilisationen bredte sig med de sumeriske handelsfolk og kolonisatorer til de folk som boede omkring Uruk. Rundt om det sumeriske Uruk udviklede folk økonomier og kulturer som efterhånden blev konkurrenter. Og det var farligt og førte til krige.

 

Hvorfor udviklede de sig?


En af grundene til at Sumer kunne udvikle sig og fik storbyen Uruk, var dyrkningen af korn ved hjælp af kunstvanding fra Eufrat. De fik overskud af mad, og overskud til at handle, specialisere sig i håndværk og de uviklede skriften.


Når arkæologerne udgraver Uruk finder de flere lag, så de kan se at der har været tidligere civilisationer. Det øverste lag går tilbage til 3200-2900 f.v.t. De nederste blev startet 5.000 f.v.t. Arkæologerne har fundet otte lag i Uruk.

 

uruk33.pngtempel og ziggurat fra Uruk

Uruk-myter


I Uruk-myter fortælles det, at Enmerkar bragte et officielle kongedømme med sig. I eposet Enmerkar og Herren af Aratte bygger Enmerkar Himmelens Hus E-anna, som blev gudinden Iannas hus (et tempel til himmelgudinden). Der var også et tempelområde for Anu. Templerne var gudshuse og havde også politisk funktion. Området omkring Eanna– templet havde flere bygninger også med håndværkshuse og var muret inde fra resten af byen. Så der var både bymur og tempelmur. Anu-området var bygget på en terrasse med tempel på toppen. Fra templet fordeltes der varer til handel. Hvis der var hungersnød, kunne familierne give deres børn til templet, som så tog sig af dem.

 

De første skrifter i menneskehedens historie er fra Uruk


De første skrifter var på lertavler og dem fandt man i Uruk. Der var lister over sumeriske konger og love og regler. Lertavlerne var skrevet med kileskrift og går tilbage til 3.400 f.v.t. Man skulle helt ned til det 4. lag af Uruk for at finde de første skriftlige vidnesbyrd i menneskehedens historie.

 

Zigguraterne fra Uruk


Man opdagede ziggurater. Det var tempeltårne, som fungerede som bycentrum hvor alle vigtige ting foregik. Magten udgik først fra templerne, men efterhånden overgik magten til paladserne. Det vil sige fra præster og konger.

         

 

Hvor stort var området?


Uruk var politisk vigtigt fordi området havde magten over beboelserne i området. 3.800 f.v.t. var der to beboede centre, Uruk og Nippur. De to områder var i 3.800 f.v.t på 20 hektarer hver og der var mindre bebyggelser på omkring 10 hektarer.

 I den sene Uruk-tid havde de hele Sumer og noget af det Øvre Mesopotamien og Syrien.

 

Fjender


Sumererne kæmpede mod fjender i 2.400 f.v.t. De hed elamitterne og kom fra Elam. Man kan læse om det i Gilgamesh-eposet.


Skrevet af: Jonas og Tuca
Copyright S2DK, Frederik Nielsen, Tuca © 2019
Hosted by uCoz